Sihat.Cantik.Shaklee

Sihat.Cantik.Shaklee

April 25, 2010

Persediaan Perkahwinan

memandangkan tuan blog nie bakal berkahwin dalam 10 bulan lagi...tuan blog selalu melayan artikel2 mcm maner persedian utk menempuh alam perkhawinan...ini salah satu artikel yg dicopy paste.. Ok..sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin . Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan... ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak. Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin. So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersama-sama. Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah. Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi. 1. Kadi : At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu as kahwin yg akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je ook... .jgn dua dua gi book plak. kos kadi : $80 + + 2. Kursus rumahtangger: Kener pergi... .kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. Walaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui. kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat) 3. Book Mak Andam: Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... ..pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah, lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... ..kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe. Kos : $ 1200 (tengok baju aper... kalau ader baju batman atau otromen mungkin mahal sikit) 4. Photographer: Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... .dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Gambar bogel je belom owang try. Kos : $800 5. Kompang / Hadrah: Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice. Kos : $300 6. Dekorasi blok dan pelamin Sekarang sudah canggih... kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal ... .kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... .letak kacang samer kuaci suah original beb... .tinggal nak campak kerander je kat engah-tengah. Macam macam design macam macam pattern. Kos 1000 7. Tukang Masak and Khemah kosi meja : Tukang masak mesti ader beb... kalau takder camner owang nak makan? lainlah kalau korang buat majlis kat Mc Donald's. Kos : $7000 (tengok kepaler yg datang) 8. Kereter Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter. (*naik basikal bleh gaks.. ) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer... Merc ke?... Jag ke?.kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah plak badan korang besau abih sewa Kancil ... ... sampai besok pun takleh masok! Kos: $300 9. DJ/Karaoke :Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book. Kos : $850 (dengan dinner sekali) 10. Berkat Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... diorang lagi kreatif... ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc. Kos : $3000++ 11. Miscellaneous : Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunger Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang,barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ... Kos : $2500 ++ TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KLUARKAN IALAH : $17,110 Belom termasok hantaran lagi beb...korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin... ... .SELAMAT PENGANTIN BARU! Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... .. sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000. Hantaran $5000; $4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi. Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah... korang bacalah :- Sebab 1. Anak pompan sorang 2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat 3. Anak pompan paling jambu dalam family 4. Anak pompan kerja high post 5. Anak pompan biasa pakai barang branded 6.Anak pompan yang tastenya ... berkajang-kajang kalau disenaraikan 7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus &n 9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif 10.Anak pompan tu pun jenis "ek" ... semacam jer (kira golongan 'gah') Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je):- 1. "Eh! Nak meniaga anak ke pe?" Kadang tu mak bapak ok jer sianak lak lebih-lebih 2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je." 3. "Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan." 4. "Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek macam kena lenggek je." 5. "Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?" 6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Jeniper LopeZ eh? Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar:- 1."Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet." 2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment." 3. "Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor." 4."Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je." 5. "Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi." 6. "Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin." Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya..jawapannya:- 1. "Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much ler." 2. "Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler." 3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je." 4. "Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke;boleh kata semua credit card kita ada lah." 5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu." 6. "Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?" Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni.
Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni. Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2. Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.(part time le lu kfc,mc donald , bawak teksi ker--- ) so... ... .goo luck ler pd sumer... ... ..yg dh rasa2 tua tu... cpt2 la ngurat usha awek2 kt sekeliling sbb depa pun kira terdesak tu... ... cuma buat2 jual mahal! hehehee... adios!
me,

2 comments:

Ilhamny.com said...

aku bersyukur aritu, parent aku mintak hantaran rm6000 mas kawen 1000..tp family taufiq tambahkan lg sribu tuk hantaran sesaje sbb aku student lg..so, suma hantaran rm7K dan mas kawen rm1K..

dan ingat efa, bkn duit sebelum kawen jek, duit selepas kawen tu lg akan byk digunakan..nak beli TV, mesin basuh, peti ais, dll..mcm2 lg..sbb tu la aku dah kawen 4 taun baru beli sofa..suma perlukan duit..

Rashifa Rosli said...

tu lah...dah terfikir pun kearah tue...masa dtg bertunang ari tu pun tak berbincang pun pasal hantaran...mak ayah aku ckp depands kat kitaorg yg nak kahwin...lg pun pihak lelaki dtg dr jauh kan

tu lah...bkn nak berabis sakan pun pasal kahwin nie...ala kadar jerkhhh
dah ler bulan 2 tahun depan kitaorg abis kontark kerja... hope everthing akan ok...doakqn yerkh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...