Sihat.Cantik.Shaklee

Sihat.Cantik.Shaklee

May 25, 2011

Perkembangan Fetus - 6week


Saiz embrio sebesar kacang dhal di minggu ini. Sekiranya anda boleh melihat ke dalam tubuh anda, anda akan mendapati bahawa kepala fetus lebih besar daripada badannya. Raut muka embrio sedang membentuk dan terdapat bintik hitam di mana matanya patut berada, juga terdapat pembukaan-pembukaan di tempat lubang hidung, dan lubang-lubang yang menandakan telinga.


Kudup-kudup membonjol menjadi lebih kelihatan sekarang dan ini akan menjadi tangan dan kaki. Tangan dan kaki embrio seakan-akan dayung. Perkembangan lain termasuk pertumbuhan kelenjar pituitari dan gentian otot. Anda belum dapat mendengarnya, tetapi jantung (yang kini terbahagi kepada kamar kanan dan kiri) berdenyut sekitar 150 denyut per minit - dua kali ganda kadar denyutan anda. 


Pada pertengahan minggu ini, embrio mula membuat pergerakan-pergerakan pertamanya. Walau bagaimanapun, anda terpaksa menunggu sehingga satu masa dalam trimester kedua sebelum dapat menikmati sensasi dari sesi-sesi senaman bayi anda.


noti kaki dr hati:-
Khas buat ensomi ku yang gebus! 
saya selalu bercerita pada en.Somi perkembangan anak dlm kandungan saya melalui pembacaan di Baby Center nih...jadi untuk memudahkan dia...saya copy dan paste kat sini


me,

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...